Skip to: site menu | section menu | main content

BOCCIA

Currently viewing: Készítette: Hegedűs László

Idézet:

"Ha az embert olyannak vesszük,
mint amilyen, tulajdonképpen
rosszabbá tesszük. De ha olyannak
vesszük, amilyennek lennie kell, akkor
azzá tesszük őt, amivé lehetne. "

/Goethe/


Video linkek:

IV Magyar kupa

2011 Magyar OB

Canada vs Hungary 2006

Boccia Word Cup 2007

Szappanos Zoltántól kaptuk!

Sportág megnevezése

 

BOCCIA (angolul írják így, de mi ezt használjuk, hogy az épek bocsájától elkülönüljön a megnevezés).

 

Ép sportági megfelelője

Klasszikusan nem nevezhető meg ennek a sportnak ép sportági megfelelője, de a legjobban az alábbi két sportághoz hasonlítható.

Petanque – www.petanque.hu

Bocsa – www.bocsa.sport.hu

Szabályait tekintve a petanque áll hozzá közelebb.

Az említett két sportágban ugyanakkor teljesen más a céllabda, a golyók. A pálya is eltér,  mind méretben, mind pedig kivitelben.

 

Mióta űzik a sportágat nemzetközi, és hazai szinten

Rövid történelem

1984-ben az angliai Stoke mandevill-i városkában megrendezett, a Paralimpia elődjének számító VII. Fáklyajátékokon vezették be először, mint új sportágat a Bocciát.

Egy évvel később, 1985-ben itthon, Magyarországon a Sportolj Velünk Gyermekverseny keretében már stukklabdás boccia - verseny került megrendezésre. A versenyen négy végtag, de legalább felső végtag érintettségű játékosok vettek részt. A játékot hazai szabályok alapján játszották, tetszőleges testhelyzetből.

1988-ban, az első Paralimpia évében látogatott hazánkba a Cerebral Palsy – International Sports and Recreation Assiciaion (Központi Idegrendszeri Sérültek Nemzetközi Sport-és Rekreációs Szövetsége) részéről Colin Rains, aki a „Sportolj Velünk” keretében bemutatta a nemzetközi szabályokat és egy nemzetközi boccia - készletet ajándékozott a hazai játékosoknak.

Azóta töretlen a sportág fejlődése.

Boccia „1994-2002”

1994-ben a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége kinevezte a sportág első szakág vezetőjét Péter Erika személyében.

Az első Országos Bajnokságra 1995-ben került sor a Mozgásjavító Általános Iskolában. Kategória besorolás itt még nem volt, bárki indulhatott, akinek a sérülése négy végtag érintett volt.

A következő években kialakultak a különböző kategóriák, ahová a sérülés súlyosságától függően lehetett bekerülni. Így alakult ki a négy nemzetközi kategória (BC1, BC2, BC3, BC4) és a HAZAI kategória, ahol csak hazai szinten sportolóknak biztosítunk sportolási lehetőséget.

A legtöbb tapasztalatot a 2001-ben, Csehországban megrendezésre kerülő EB hozta. Ez volt a Magyar Boccia sport első nemzetközi megmérettetése.

Itt tanultuk meg a nemzetközi besorolási rendszert, láttuk a több évtizede sportoló külföldi játékosokat és a velük foglalkozó szakemberek (edzők, segítők, csapatvezetők) munkáját.

2002-ben a portugáliai VB-n BC4-es kategóriában egyéniben (Poczik Gábor) és párosban egyaránt ötödik helyezést értünk el, míg 2003-ban Új-Zélandon a Világkupán ugyanebben a kategóriában egyéniben (Béres Dezső) és párosban (Béres Dezső és Gyurkota József) a negyedikek lettünk. Ezekkel az eredményekkel elértünk nagy célunkat, hogy a 2004-es Athéni Paralimpián a boccia sport életében először Magyar résztvevők is ott lehettek és BC4 páros kategóriában, ahol Béres Dezső és Gyurkota József bronzérmet szerezve tették fel a koronát az elmúlt tizenöt év munkájára.

Azóta Európa Bajnokok (2005.), Világbajnoki ezüstérmesek (2006.) és Világ Kupa negyedikek lettek (2007.). Most a Pekingben megrendezésre kerülő (2008.) Paralimpiára készülnek éremesélyesként.

Jelenleg a magyar boccia sport a nemzetközi középmezőny elején van. A feltételek további megteremtésével úgy gondolom ennél sokkal többre vagyunk képesek.

2002. május elejétől Szappanos Zoltán a szakág vezetője.

A boccia ma már Magyarországon roppant népszerű az ország különböző területein sportolnak egyesületekben (Szegeden, Budapesten, Tiszakürtön, Kunszentmiklóson, Nagyatádon, Kaposváron, Dunaújvárosban, Kecskeméten, Pécsett) sportolóink szabadidősport és profi sport szintjén.

                                                                                             

Sportág rövid ismertetése

A sportról, egy kicsit másképp

A fogyatékos emberek a sport segítségével bebizonyíthatják, hogy ugyanolyan csúcsteljesítményekre képesek, mint ép embertársaik, ugyanolyan jól esik este leugrani nekik is kosarazni, bocciázni, asztaliteniszezni, röpizni stb., mint ép társaiknak.

Sikereikkel, sport tevékenységükkel nem csak reális célokat tűzhetnek ki maguk és a többi fogyatékos társaik elé, hanem pozitív üzenettel szolgálhatnak a társadalom felé is.

Számukra a sport az a terület, amelyben minden résztvevő azonos módon juthat egyenlő mértékű önmegvalósításhoz és ezen keresztül válhat társadalmi értékek létrehozójává.

Kinyílik számukra a siker és a nyilvánosság kapuja.

A BOCCIA

A boccia egy olyan tevékenység, amelyhez a súlyosan mozgáskorlátozott emberek által is elsajátítható magas szintű képességekre van szükség.

A boccia a tudás, a képesség és a stratégia játéka.

 A játékról mondta a VB- n egyéniben és párosban ötödik helyezett Poczik Gábor:

„…rengeteget lehet taktikázni, gondolkodni. Nem csak a dobások számítanak; nem csak arra kell rámenni, hogy a fehér labdát eltaláld,

lehet rápattintani,

        mandinerezni,

        sáncolni… ésszel lehet játszani!

A koncentrálást és a teljes összpontosítást itt tanultam meg, életemben nem tudtam, most tudom használni!”

A játékosnak a játék során különösen ügyesnek kell lennie a labda elhelyezésében és annak finom, pontos mozgatásában. A fizikai erő nem kulcstényező. Vannak akik dobják, gurítják, rúgják illetve valamilyen egyéb segédeszközzel segítségével és segítő személy közreműködésével játsszák meg a labdát. 

A boccia eredetéről többféle elképzelés ismeretes.

Egyes vélemények szerint a boccia elődjének is tekinthető labdajátékot a rómaiak a görögöktől lesték el. Valószínűbb azonban, hogy ennek a játéknak a gyökereit a francia „petanque” játékban kell keresni.

Azonban akárhonnan is ered a boccia, tény és való, hogy izgalmas, népszerű sporttá vált, amelyet mindenki nagy kedvvel játszik, legyen szabadidejében, kedvtelésből játszó vagy akár profi sportoló.

 

Milyen speciális módosítások szükségesek az ép sportághoz képest (ha van ép sportági megfelelője)

 Mivel klasszikusan nincs ép sportági megfelelője csak rokon sportága a módosítások nem értelmezhetőek.

A bocciát teremben játsszák 6x12.5 méteres pályán, bőrlabdákkal. A petanque - t szabadban játsszák fémgolyókkal. A bocsát teremben játsszák, de sokkal nagyobb pályán és speciális műanyag és/vagy csont golyókkal.

 

Milyen speciális eszközöket használ 

 • Cső, rámpa – gurítási technikáknak, taktikának megfelelően szétszedhető, megnagyobbítható részekkel ellátva
 • Sisak
 • Fejpálca
 • Szék a segítőnek
 • Labdatartók
 • Labdatörlő kendő

Milyen versenyszámai vannak

Játékkategóriák

Hét játékkategória van. Mindegyik kategóriában játszhatnak férfi és női játékosok.

A játékkategóriák (nemzetközileg elfogadottak):

·         Egyéni BC. 1.

·         Egyéni BC. 2.

·         Egyéni BC. 3.

·         Egyéni BC. 4.

·         Páros – a játékosok BC. 3.-as kategóriájúak

·         Páros – a játékosok BC. 4.-es kategóriájúak

·         Csapat – a játékosok BC. 1.-es és BC. 2.-es kategóriájúak

Magyarországon kialakítottunk további 3 játékkategóriát:

·         Hazai1

·         Hazai2

·         Open

Mik a sportági kategóriák

 

Egyéni BC1-es kategória

 

Ebbe a kategóriába azok a játékosok tartoznak, akik a CP-ISRA klasszifikációs rendszer szerint CP. 1. vagy CP. 2. minősítéssel rendelkeznek (központi idegrendszer sérültek, sérülésük mind a négy végtagjukat érinti). A játékosnak segíthet egy segítő, akinek legalább 2 méterrel (ha lehetséges) a játéktér mögött, egy meghatározott területen kell tartózkodnia. Csak abban az esetben jöhet előre segíteni, ha a játékos ezt láthatóan igényli. A segítő feladatai:

 

 • a játékszék igazítása vagy rögzítése
 • odaadja a labdát a játékosnak
 • a labda gyúrása.

 

Egyéni BC2-es kategória

 

A játékosok a CP-ISRA klasszifikációs rendszere szerint a CP. 2. (központi idegrendszer sérültek, sérülésük mind a négy végtagjukat érinti) kategóriába tartoznak. A játékosok nem használhatnak segítőt. Játékidejük alatt segítséget a bírótól kérhetnek a labda kézbeadásához, vagy a pályára való bemenetelhez.

 

Egyéni BC3-as kategória (segédeszközt használó játékosok)

 

A játékosok agyi- vagy nem agyi eredetű, nagyon súlyos lokomotorikus diszfunkcióval rendelkeznek, mely mind a négy végtagra kiterjed. Nem tudják hajtani a kerekesszéket, ezért segítőre, vagy elektromos kerekesszékre van szükségük.

A játékosok nem képesek a kitartó fogás vagy elengedés tevékenységére. Van karmozgásuk, de a mozgásterjedelem nem elegendő a boccia labda következetes mozgatására a pálya irányába. Minden játékos használhat segítőt, aki a játékállásban tartózkodik háttal a pályának, és szemeit a játéktól elfordítja. (lsd. 11.2. / 13.1)

 

Egyéni BC4-es kategória

 

A játékosok nem agyi, vagy degeneratív agyi eredetű súlyos lokomotorikus diszfunkcióval rendelkeznek, mely mind a négy végtagra kiterjed gyenge dinamikájú törzsmozgással kombinálva. A játékos megfelelő kézügyességgel rendelkezik ahhoz, hogy a boccia labdát irányítsa, és azt a pályára dobja. Szembeszökően gyenge a megragadási és elengedési képessége, és egyidejűleg a dobás időzítése és annak végrehajtása is gyenge minőségű. Néhány esetben megfigyelhető a kontroll hiánya a mozgás gördülékenysége és a sebesség felett. A játékosok nem vehetnek igénybe segítőt. Játékidejük alatt segítséget a bírótól kérhetnek a labdák felszedéséhez, vagy a pályára történő bemenetelhez.

 

Páros BC3-as kategória

 

A versenyzők az egyéni BC. 3.-as kategóriának megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A páros tagjain kívül egy cserejátékost is ki kell állítani. Kivétel lehet az IBC belátása szerint, akinek a határozata lesz a döntő. A BC 3 páros esetében egy CP-s játékosnak mindig kell a pályán tartózkodnia. Minden játékosnak lehet segítője, az egyéni kategóriáknál meghatározott feltételek szerint. A szabályok megegyeznek a csapatjáték szabályaival, azzal a kivétellel, hogy itt a 2-5 játékállásokat használják a játék folyamán.

 

Páros BC 4-es kategória

 

A versenyzők az egyéni BC. 4.-es kategóriának megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A páros tagjain kívül egy cserejátékost is ki kell állítani. Kivétel lehet az IBC belátása szerint, akinek a határozata lesz a döntő. A szabályok megegyeznek a csapatjáték szabályaival, azzal a kivétellel, hogy itt a 2-5 játékállásokat használják a játék folyamán.

 

Csapat

 

A versenyzők az egyéni BC. 1.-es vagy BC. 2.-es kategóriának megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A csapatban legalább egy BC. 1. kategóriás versenyzőnek kell lennie a pályán. Minden csapat egy segítőt használhat, az egyéni BC. 1.-es kategóriánál ismertetett szabályoknak megfelelően. Minden csapatban három (3) játékos tartózkodhat a pályán és lehet egy vagy két cserejátékos is. Ha két cserejátékos van, a csapatban legalább két BC 1-es játékosnak kell lennie.

Magyar eredmények (EB, VB, Paralimpia)  (Hazai versenyek rendszere csapatok bajnokságok I. II. oszt utánpótlás, sportolók száma)

 

EURÓPA BAJNOKSÁGOK

 

2001. – CSEHORSZÁG

Magyarország első nemzetközi megmérettetése

Egyéni BC1:

Farkas Márta – nyolc közé jutás – VII. hely

 

2005. – PORTUGÁLIA

Egyéni BC3:

Dr. Nagy András – VI. hely

Egyéni BC4:

Béres Dezső – III. hely

Páros BC4:

Gyurkota József – Béres Dezső – I. hely

Csapat BC1-BC2:

Tos Zoltán – Farkas Márta – Pálinkás Zoltán - nyolc közé jutás – VII. hely

 2009. – PORTUGÁLIA

Egyéni BC4:

Béres Dezső –IV. hely

Gyurkota József - VII. hely

Hegedűs László - VIII. hely

Páros BC4:

Hegedűs László - Gyurkota József – Béres Dezső – III. hely

VILÁGBAJNOKSÁGOK

 

2002. – PORTUGÁLIA

Egyéni BC4:

Poczik Gábor – V. hely

Páros BC4:

Poczik Gábor – Béres Dezső – V. hely

 

2006. – BRAZÍLIA

Egyéni BC4:

Béres Dezső – V. hely

Páros BC4:

Gyurkota József – Béres Dezső – II. hely

 

VILÁGKUPÁK

 

2003. – ÚJ ZÉLAND

Egyéni BC4:

Béres Dezső – IV. hely

Páros BC4:

Gyurkota József – Béres Dezső – IV. hely

 

2007. – KANADA

Egyéni BC4:

Béres Dezső – V. hely

Páros BC4:

Gyurkota József – Béres Dezső – IV. hely

 

PARALIMPIA

 

2004. – ATHÉN

Egyéni BC4:

Béres Dezső – V. hely

Páros BC4:

Gyurkota József – Béres Dezső – III. hely

 

HAZAI VERSENY RENDSZER:

 • Országos Bajnokság - felnőtt
 • Boccia Magyar Kupa - felnőtt
 • Ketaur Kupa - felnőtt
 • Országos bajnokság – gyermek
 • „Sportolj velünk” országos gyermekverseny keretében boccia verseny
 • Helyi szinten egyesületeknél szabadidős versenyek

 

RÉGEBBEN MEGRENDEZETT VERSENYEK:

·         Bódi Krisztina emlékverseny

·         Kunszentmikós kupa

·         Boccia vándorkupa

 

SPORTOLÓK SZÁMA KÖZEL 150 - 180 FŐ.

Hazai szakértő neve, elérhetősége (e-mail)

Szappanos Zoltán boccia szakág vezető

Tel.: 06/30-960-3558

e-mail: szappizoli@freemail.hu

 

Háttéranyag elérhetősége:

                www.hparalimpia.hu

 

e-mail: boccia@freeweb.hu

Magyar Paralimpiai Bizottság

1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3

Tel.: 06/1-460-6988


Back to top